18 березня 2017 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 року № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів»

Дана Постанова визначає механізм повного або часткового відшкодування вартості лікарських засобів під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму, суб'єктам господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, незалежно від форми власності та підпорядкування, аптечні заклади яких розташовані в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Повне або часткове відшкодування вартості лікарських засобів здійснюється в межах затвердженого МОЗ розміру відшкодування вартості лікарських засобів, що включені до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, що затверджується МОЗ.

Для здійснення відпуску лікарських засобів, вартість яких підлягає повному або частковому відшкодуванню, суб'єкти господарювання звертаються до розпорядників бюджетних коштів із заявою про укладення договору про відшкодування вартості лікарських засобів. Відпуск лікарських засобів здійснюється на підставі рецептів, виписаних закладами охорони здоров'я незалежно від форми власності за місцем надання медичної допомоги пацієнту на рецептурних бланках форми N 1.

Важливо, що строк дії рецепта становить 30 календарних днів з моменту його виписки. Рецепт зберігається у суб'єкта господарювання протягом трьох років з моменту відпуску. Кожний лікарський засіб виписується на окремому рецепті.

Суб'єкт господарювання складає звіт про відпущені лікарські засоби. Суб'єкт господарювання подає звіт двічі на місяць, а саме - 15 числа поточного місяця (або першого робочого дня після 15 числа, якщо 15 число припадає на вихідний) та першого робочого дня наступного місяця, а в грудні - додатково до 24 числа звітного місяця.

Окремо встановлюється порядок розміру такого відшкодування.

Розмір відшкодування одиниці лікарської форми однієї встановленої дози лікарського засобу розраховується за такою формулою:

Р в = М х К (1 + Н о / 100) х (1 + Н р / 100) х (1+ПДВ/100),

де Р в - розмір відшкодування одиниці добової дози лікарського засобу;

М - мінімальна оптово-відпускна ціна;

К - кількість добової дози лікарського засобу в упаковці;

Н о - гранична постачальницько-збутова надбавка;

Н р - гранична торговельна (роздрібна) надбавка;

ПДВ - податок на додану вартість.

Розмір відшкодування одиниці лікарської форми однієї встановленої дози лікарського засобу вноситься до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

Внесення торгових назв лікарського засобу до Реєстру здійснюється на підставі подання власником або уповноваженим представником власника реєстраційного посвідчення на лікарський засіб (далі - заявник) до МОЗ таких документів:

заяви, складеної у довільній формі із зазначенням інформації згідно Порядку;

довіреності, яка засвідчує повноваження заявника подавати до МОЗ документи;

письмового зобов'язання здійснювати постачання лікарського засобу в Україні протягом заявленого строку за ціною, що не перевищуватиме заявлену оптово-відпускну ціну.

У разі коли заявником є юридична особа, документи засвідчуються підписом керівника, скріпленим печаткою (у разі наявності). Відповідальним за достовірність інформації, зазначеної в документах, є заявник.

Розрахунок оптово-відпускних цін на лікарські засоби, розміру відшкодування їх вартості, сум доплат здійснює МОЗ.

 

 

Copyright © 2015 - 2024. All Rights Reserved.