04 березня 2017 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 1 березня 2017 року № 99 «Про затвердження Порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції»

Виходячи зі змісту даний Порядок визначає правовий режим переміщення товарів, у тому числі тих, що визнані в установленому порядку гуманітарною допомогою, до району або з району проведення антитерористичної операції (через лінію зіткнення та/або в її межах) та поширюється на фізичних осіб і суб'єктів господарювання, які здійснюють такі переміщення.

В цій Постанові наведені визначення понять: гуманітарні майданчики, дорожні коридори, контрольний пункт в'їзду/виїзду, контрольний талон, лінія зіткнення, натурний лист та інші.

Важливо, що переміщення товарів через лінію зіткнення здійснюється у визначених для цього місцях фізичними особами та суб'єктами господарювання з дотриманням положень цього Порядку та норм законодавства. При цьому, за рішенням керівника антитерористичної операції в районі її проведення можуть встановлюватися додаткові обмеження.

Контрольний пункт в'їзду/виїзду та контрольний пункт в'їзду/виїзду на залізниці функціонують без вихідних, цілодобово. Рух автомобільного та залізничного транспорту в межах контрольованої території від контрольного пункту в'їзду/виїзду, контрольного пункту в'їзду/виїзду на залізниці до лінії зіткнення та у зворотному напрямку здійснюється в межах дорожніх коридорів (автомобільних та на залізниці), визначених керівником антитерористичної операції. Дорожні коридори облаштовуються дорожніми знаками та інформаційними покажчиками від контрольних пунктів в'їзду/виїзду до лінії зіткнення.

Фізичні особи здійснюють переміщення товарів у ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі автомобільним транспортом за переліком та обсягами (вартість, вага, кількість), що затверджуються МТОТ (Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України).

Суб'єкт господарювання для переміщення товарів повинен бути включений до переліків суб'єктів господарювання, які здійснюють переміщення товарів, відповідно до цього Порядку. Форми таких переліків визначаються рішенням координаційного центру. Суб'єкт господарювання (власник або уповноважена ним особа), який має намір перемістити товар, повинен звернутися із заявою в письмовій та електронній формі до ДФС.

Окремо встановлюються ознаки, яким повинен відповідати суб’єкт господарювання для того, щоб його заява була прийнята до розгляду.

Що стосується самого порядку розгляду заяв, то у стислому вигляді він наступний.

ДФС у строк не більш як 10 робочих днів з моменту реєстрації заяви проводить перевірку та надсилає подання координаційному центру про прийняття рішення щодо включення суб'єктів господарювання до відповідних переліків. За необхідності проведення додаткової перевірки строк перевірки заяви може бути продовжений на 10 робочих днів. Координаційний центр приймає рішення про розгляд подання і матеріалів до них та включення суб'єктів господарювання до відповідних переліків протягом не більш як 10 робочих днів.

Окремо визначено п’ять підстав для відмови у включенні суб'єктів господарювання до переліків.

Важливо, що для переміщення вугільної продукції Міненерговугілля надсилає інформацію координаційному центру про включення енергогенеруючих компаній, що використовують вугільну продукцію для вироблення електроенергії, до переліку суб'єктів господарювання - отримувачів вугільної продукції. Форма відповідного переліку визначається рішенням координаційного центру та оприлюднюється на офіційному веб-сайті ДФС. Переміщення вугільної продукції через лінію зіткнення здійснюється виключно залізничним транспортом через визначені контрольні пункти в'їзду/виїзду на залізниці. Після укладення договору про постачання вугілля з постачальниками (видобувниками, переробниками) енергогенеруючі компанії надсилають інформацію разом з копіями документів про вчинення такого правочину до координаційного центру. Координаційний центр розглядає такі матеріали не більше п'яти робочих днів.

При цьому, суб'єктам господарювання дозволяється переміщувати товари виключно залізничним транспортом, крім випадків, передбачених пунктом 31 цього Порядку (стосуються гуманітарно-логістичних центрів).

Окремим розділом Порядку встановлено особливості переміщення товарів залізничним транспортом.

Для переміщення гуманітарних вантажів міжнародних гуманітарних організацій, затверджених наказом Мінсоцполітики, встановлюється спрощений порядок. Переміщення гуманітарних вантажів на тимчасово неконтрольовану територію здійснюється автомобільним та залізничним транспортом в межах дорожніх коридорів (автомобільних та на залізниці). Гуманітарні вантажі, призначені для ввезення на тимчасово неконтрольовану територію, доставляються в супроводі уповноваженої особи донора на гуманітарні майданчики. Перелік таких майданчиків визначається МТОТ за поданням обласних військово-цивільних адміністрацій, погодженим з Держприкордонслужбою, ДФС та Національною поліцією, і оприлюднюється на офіційному веб-сайті МТОТ. Гуманітарний вантаж в одному транспортному засобі (транспортних засобах, що рухатимуться в колоні) або залізничному рухомому складі може бути сформований кількома донорами. У такому разі уповноважені представники усіх донорів повинні бути присутні або уповноважити одного із своїх представників нотаріально засвідченим документом представляти їх інтереси.

Copyright © 2015 - 2024. All Rights Reserved.