З 15 грудня 2015 року вступила в дію Постанова Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року № 991 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності»

В зазначеній Постанові дається визначення поняття «туроператорська діяльність» - діяльність туристичних операторів з організації та забезпечення створення туристичного продукту, реалізації та надання туристичних послуг щодо виїзного, в'їзного та внутрішнього туризму.

Здобувач ліцензії, який має намір провадити туроператорську діяльність, подає до органу ліцензування заяву про отримання ліцензії. До заяви про отримання ліцензії додаються такі підтвердні документи: копія документа, що підтверджує фінансове забезпечення цивільної відповідальності перед туристами (гарантія банку або іншої кредитної установи); відомості щодо місць провадження туроператорської діяльності; копії документів (їх витягів), що підтверджують освітньо-кваліфікаційний рівень, стаж роботи керівника здобувача ліцензії, необхідний для провадження туроператорської діяльності; копія договору, укладеного із страховою компанією, про обов'язкове (медичне та від нещасного випадку) страхування туристів, що здійснюють туристичні подорожі; опис документів, що подаються для одержання ліцензії, у двох примірниках.

Туроператор не має права провадити інші види господарської діяльності, крім тих, що визначені абзацом другим частини другої статті 5 Закону України «Про туризм» (провадження діяльності пов’язаной зі створенням туристичного продукту та наданням туристичних чи супутніх послуг).

Туроператор може провадити також і турагентську діяльність.

Керівник туроператора, його філії, іншого відокремленого підрозділу повинен мати вищу фахову освіту, що підтверджується документом про освіту, та стаж роботи у сфері туризму не менше трьох років, що підтверджується записами у трудовій книжці, або освіту у сфері туризму за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки молодший спеціаліст, бакалавр, магістр, що підтверджується документом про освіту. У штаті туроператора повинно налічуватися не менш як 30 відсотків працівників, які мають стаж роботи у сфері туризму не менше трьох років, що підтверджується записами в трудових книжках, або освіту у сфері туризму за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки молодший спеціаліст, бакалавр, магістр, що підтверджується документом про освіту. Туроператор повинен оформляти трудові договори з усіма найманими працівниками.

Ліцензіат зобов'язаний зберігати договори на туристичне обслуговування з туристами (або з туристичними агентами, якщо договори укладаються через туристичних агентів). Ліцензіат зобов'язаний мати власний веб-сайт. У випадку укладення договору на туристичне обслуговування туроператором оформляється та видається туристу платіжний документ (корінець прибуткового ордера, квитанція, касовий чек тощо), що підтверджує внесення туристом до каси туроператора вартості туристичних послуг, обумовлених договором з туристом.

Туроператор під час організації туризму оформляє та видає туристу безпосередньо або через турагента такі документи: договір на туристичне обслуговування або ваучер, якщо договір укладається шляхом видачі ваучера; договір на обов'язкове (медичне та від нещасного випадку) страхування (крім випадку самостійного укладення такого договору туристом); проїзні документи (квитки, в тому числі електронні квитки), якщо перевезення входить до складу послуг, передбачених договором на туристичне обслуговування.

Ліцензіат зобов'язаний щороку до 30 березня подавати статистичний звіт органу ліцензування.

Місце провадження туроператорської діяльності повинно мати інформаційну вивіску та інформацію про режим роботи; бути забезпеченим оргтехнікою та програмним забезпеченням, засобами телефонного зв'язку, доступом до Інтернету.

 

 

Copyright © 2015 - 2024. All Rights Reserved.