Державною фіскальною службою України у Листі від 28.03.2017 року № 4318/Г/99-99-13-02-03-14  надано роз’яснення з приводу нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування адвокатом

Отже, фізична особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності. Адвокатська діяльність не є підприємницькою і не може здійснюватись фізичною особою - підприємцем, у тому числі, яка обрала спрощену систему оподаткування.

Відповідно до п. 291.3 ст. 291 Податкового кодексу України спрощена система оподаткування, обліку та звітності застосовується виключно юридичними особами або фізичними особами - підприємцями, застосування спрощеної системи оподаткування фізичними особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність, Кодексом не передбачено. Порядок оподаткування доходів фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, встановлено ст. 178 Кодексу, відповідно до якої з доходів, отриманих такими особами, сплачується податок на доходи фізичних осіб.

Разом з тим, згідно з нормами Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Кодексу, для фізичної особи, яка провадить незалежну адвокатську діяльність, не передбачено обмежень щодо одночасного здійснення підприємницької (відмінної від адвокатської) діяльності, не забороненої законом, у разі реєстрації такої особи підприємцем.

Фізична особа - підприємець, яка одночасно провадить незалежну адвокатську діяльність, веде окремий облік доходів/витрат, отриманих/понесених від провадження незалежної професійної діяльності і підприємницької діяльності, та здійснює окремо розрахунки з бюджетом.

Порядок та умови взяття на податковий облік та зняття з обліку у контролюючих органах фізичних осіб, які зареєстровані як фізичні особи - підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 09.11.2011 N 1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів». Зокрема процедура зняття з обліку фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність встановлено пп. 2 п. 11.22 Порядку № 1588.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок нарахування і сплати, повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Облік платників єдиного внеску передбачено ст. 5 Закону № 2464. Взяття на облік фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (без використання найманих працівників), здійснюється шляхом внесення відомостей до реєстру застрахованих осіб (частина друга ст. 5 Закону № 2464).

Зняття з обліку платників єдиного внеску, зокрема осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється відповідно до частини першої ст. 5 Закону № 2464 і розділу V Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 N 1162 (далі - Порядок № 1162).

Враховуючи наведене, Законом № 2464, Порядком № 1162 та Порядком № 1588 для осіб, які провадить незалежну професійну діяльність, передбачено процедуру зняття з обліку платників єдиного внеску та платників податків. Звільнення від сплати єдиного внеску у зв'язку із зупиненням адвокатської діяльності чинним законодавством не передбачено.

Copyright © 2015 - 2024. All Rights Reserved.