01 січня 2017 року вступив в дію Закон України від 20.12.2016 року № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році»

Виходячи з самої назви даного Закону важко зрозуміти про які саме зміни йде мова, особливо виходячи з доволі великого обсягу самого Закону та прийнятих у ньому змін. Отже, з окремими нововведеннями передбаченими у даному Законі ми спробували розібратись в даній статті.

Так, підпункт 14.1.11. статті 14 ПКУ доповнено визначенням поняття «безнадійна заборгованість банків».

В підпункт 14.1.226 статті 14 ПКУ, що стосується незалежної професійної діяльності, включено приватних виконавців.

Викладено в новій редакції підпункт 139.3.3. статті 139 ПКУ, щодо одного з випадків у яких фінансовий результат до оподаткування збільшується, а саме: «Фінансовий результат до оподаткування збільшується: на перевищення розміру резерву станом на кінець податкового (звітного) періоду, над лімітом, 20 відсотків (на період з 1 січня 2015 року до 31 грудня 2015 року - 30 відсотків, на період з 1 січня 2016 року до 31 грудня 2018 року - 25 відсотків) сукупної балансової вартості активів, знецінення яких визнається шляхом формування резерву, збільшеної на суму резерву, за такими активами згідно з даними фінансової звітності за звітний період. Коригування фінансового результату до оподаткування звітного періоду не здійснюється у розмірі зазначеного перевищення резерву, що виникло у попередніх податкових (звітних) періодах.

В пункті 200.11. статті 200 ПКУ, яка регулює питання бюджетного відшкодування строк проведення документальної перевірки обмежено 60 календарними днями.

Збільшено ставки акцизного податку на окремі категорії товарів, зокрема: спирт, пиво, вина, тютюнові вироби, пальне.

Збільшено ставки податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення.

Підвищено ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України.

Зросли ставки за спеціальне використання поверхневих та підземних вод.

Зменшено з 3 відсотків до 1,5 відсотки розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування ставку податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб. Проте, враховуючи збільшення мінімальної заробітної плати з 1378 -1600 гривень у 2016 році до 3200 гривень станом на 01.01.2017 року говорити про зменшення розміру даного податку не приходиться.

В новій редакції викладено пункт 274.1. статті 274 ПКУ, згідно якого: «Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування - не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки».

Ставки єдиного податку для платників першої групи прив’язано до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

З 01 січня 2017 року втратила чинність стаття 209 ПКУ, що передбачала спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства. Скасовується спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість сільськогосподарських підприємств, які обрали спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 цього Кодексу

В пункт 37 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, який призупиняв дію окремих положень ПКУ в частині проведення  документальних позапланових перевірок контролюючими органами «з липня 2015 року» внесено зміни згідно яких дія таких пунктів призупиняється лише на строк «з 1 липня 2015 року до 1 січня 2017 року».

Скасовано збір з фізичних осіб на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з купівлі іноземної валюти в готівковій формі.

В Закон України «Про захист прав споживачів» введено поняття «технічно складні побутові товари - непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк».

В низку нормативно-правових актів внесено зміни згідно яких замість поняття «мінімальна заробітна плата» вживається поняття «прожитковий мінімум для працездатних осіб».

В Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» внесено окремі зміни щодо порядку проходження стажування та розміру внеску за проходження стажування.

Нарешті варто звернути увагу на те, що з 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік відповідно до цього Закону, встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки єдиного податку для платників першої групи, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та збору за місця для паркування транспортних засобів застосовуються з коефіцієнтом 0,5.

 

 

Copyright © 2015 - 2024. All Rights Reserved.