19 жовтня 2016 року набрав чинності Закон України від 14.06.2016 року № 1414-VIII «Про фінансову реструктуризацію»

Як вбачається зі змісту даний Закон визначає умови та порядок проведення процедури добровільної фінансової реструктуризації боржника

В Законі визначено поняття «арбітр», «арбітражна угода», «арбітражний регламент», «договір про відстрочку», «забезпечений кредитор», «згода на реструктуризацію», «органи стягнення», «процедура фінансової реструктуризації» та інші.

Важливо, під боржником за цим Законом мається на увазі юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, який має заборгованість хоча б перед однією фінансовою установою, що не є пов'язаною з боржником особою, та ініціює проведення процедури фінансової реструктуризації відповідно до цього Закону, у тому числі комунальні та державні підприємства, крім фінансових установ та казенних підприємств.

Основною метою Закону є сприяння відновленню господарської діяльності боржників та підтримка стабільності фінансової системи.

Боржник має право на участь у процедурі фінансової реструктуризації згідно з цим Законом у разі, коли він перебуває у критичному фінансовому стані, а його господарська діяльність може бути визнана перспективною. При цьому, боржник не має права подавати заяву про реструктуризацію протягом 18 місяців після початку проведення процедури фінансової реструктуризації за його попередньою заявою або після ініціювання боржником санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство згідно із Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

У процедурі фінансової реструктуризації мають право брати участь фінансові установи, які є кредиторами боржника. Кількість голосів залученого кредитора визначається пропорційно розміру грошових зобов'язань боржника або кількох боржників. Якщо у процедурі фінансової реструктуризації боржника беруть участь дві або більше фінансових установ, такі установи можуть утворити координаційний комітет фінансових установ. Координаційний комітет утворюється для обміну інформацією, проведення переговорів від імені інших фінансових установ та вирішення інших питань, пов'язаних з процедурою фінансової реструктуризації. Боржник, зі свого боку, зобов’язаний своєчасно і в повному обсязі надавати кредиторам запитувану та іншу інформацію.

Що стосується самої процедури фінансової реструктуризації, то така процедура проводиться без звернення до суду шляхом переговорів між боржником, його пов'язаними особами та залученими кредиторами. У разі якщо у процедурі фінансової реструктуризації виникає спір, залучений кредитор має право звернутися для його вирішення до арбітражу шляхом подання повідомлення про спір.

Боржник має право ініціювати проведення процедури фінансової реструктуризації шляхом подання письмової заяви про реструктуризацію до секретаріату (утворений спостережною радою орган) за умови відсутності щодо нього порушеного провадження у справі про банкрутство або відсутності здійснення санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство. Секретаріат реєструє заяву про реструктуризацію, отриману від боржника і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після реєстрації заяви приймає рішення про початок проведення процедури фінансової реструктуризації та надсилає кредиторам, визначеним у додатках до заяви про реструктуризацію, повідомлення, в якому зазначаються дата, час, місце проведення перших зборів залучених кредиторів та контактні дані секретаріату і боржника.

Важливо, що дата проведення перших зборів залучених кредиторів повинна бути призначена не раніше ніж через сім робочих днів та не пізніше ніж протягом десяти робочих днів від дати початку процедури фінансової реструктуризації.

З дня початку проведення процедури фінансової реструктуризації зупиняється виконання боржником вимог залучених кредиторів. Мораторій діє до завершення процедури фінансової реструктуризації, але не більше ніж протягом 90 днів. При цьому, загальний строк дії мораторію не може перевищувати 180 днів.

Процедура фінансової реструктуризації вважається завершеною з моменту настання будь-якої з таких подій: підписання плану реструктуризації; надання незалежним експертом звіту про огляд фінансово-господарської діяльності, яким не підтверджується перспективність господарської діяльності боржника; відкликання боржником своєї заяви про реструктуризацію протягом 30 календарних днів з моменту її подання до секретаріату шляхом подання письмової заяви боржником; подання до секретаріату залученими кредиторами, жоден з яких не є пов'язаною особою і яким належить більше 50 відсотків вимог усіх залучених кредиторів без урахування вимог пов'язаних осіб, письмової заяви про те, що переговори з приводу реструктуризації були припинені без досягнення згоди; закінчення строку.

 

Copyright © 2015 - 2024. All Rights Reserved.