З 04 березня 2016 року вступила в дію Постанова Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2016 року № 92 «Про затвердження Положення про єдину державну систему запобігання, реагування і припинення терористичних актів та мінімізації їх наслідків»

Виходячи зі свого змісту положення Постанови направлені на визначення механізму функціонування єдиної державної системи запобігання, реагування і припинення терористичних актів та мінімізації їх наслідків, рівні терористичних загроз та заходи реагування суб'єктів боротьби з тероризмом на загрозу вчинення або вчинення терористичного акту.

Одним з основних завдань єдиної державної системи є забезпечення безпеки об'єктів можливих терористичних посягань, до яких належать: об'єкти, щодо яких здійснюється державна охорона; важливі державні об'єкти; об'єкти підвищеної небезпеки; об'єкти єдиної транспортної системи України; особливо важливі об'єкти електроенергетики; закордонні дипломатичні установи, консульські та інші представництва іноземних держав на території України; установи кримінально-виконавчої системи; місця масового перебування людей.

Єдина державна система складається з постійно діючих територіальної і функціональної підсистем. До територіальної підсистеми входять координаційні групи Антитерористичного центру при регіональних органах СБУ та їх штаби. Суб'єкти територіальної підсистеми організовують діяльність щодо запобігання, реагування, припинення терористичних актів та мінімізації їх наслідків. До функціональної підсистеми входять структурні підрозділи суб'єктів боротьби з тероризмом та Міжвідомча координаційна комісія Антитерористичного центру при СБУ.

Територіальна і функціональна підсистеми взаємодіють шляхом: обміну інформацією про загрозу вчинення терористичного акту; проведення спільних оперативно-розшукових та інших заходів; проведення моніторингу стану і тенденцій поширення тероризму в Україні та за її межами; організації і проведення командно-штабних та тактико-спеціальних навчань і тренувань з використанням сил і засобів суб'єктів боротьби з тероризмом. Координуючим органом єдиної державної системи та суб'єктів боротьби з тероризмом є Антитерористичний центр при СБУ.

Залежно від наявної інформації про загрозу вчинення або вчинення терористичного акту встановлюються такі рівні терористичних загроз: "сірий (можлива загроза)" - за наявності факторів (умов), що сприяють вчиненню терористичного акту; "синій (потенційна загроза)" - за наявності інформації, що потребує підтвердження, про підготовку до вчинення терористичного акту; "жовтий (імовірна загроза)" - за наявності достовірної (підтвердженої) інформації про підготовку до вчинення терористичного акту; "червоний (реальна загроза)" - у разі вчинення терористичного акту.

Рішення про встановлення, зміну, скасування рівня терористичної загрози, строк та район дії рівня терористичної загрози приймає керівник Антитерористичного центру за письмовим дозволом Голови СБУ. Про прийняте рішення керівник Антитерористичного центру негайно інформує Президента України. Рішення про встановлення, зміну, скасування рівня терористичної загрози, строк та район дії рівня терористичної загрози оприлюднюється через засоби масової інформації. Рівень терористичної загрози скасовується у разі запобігання вчиненню чи припиненню терористичного акту та ліквідації загрози життю і здоров'ю людей.

В залежності до встановленого рівня терористичної загрози здійснюються відповідні зазначені в Постанові заходи, починаючи з профілактичних заходів (при "сірому (можлива загроза) рівні") та закінчуючи заходами ліквідації наслідків терористичного акту, евакуації та порятунку людей (при "червоному (реальна загроза) рівні").

Copyright © 2015 - 2024. All Rights Reserved.