Державна фіскальна служба України у своєму Листі від 18.01.2016 року № 1527/7/99-99-17-02-02-17 «Про окремі зміни у законодавстві щодо спрощеної системи оподаткування» торкнулась питань пов'язаних з адмініструванням єдиного податку для третьої групи

Згідно Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», який набрав чинності з 01 січня 2016 року, фізичні особи - підприємці мають право застосовувати спрощену систему оподаткування як платники єдиного податку третьої групи при граничному обсязі доходу за рік від здійснення підприємницької діяльності, що не перевищує 5 млн. гривень.

Таким чином, суб'єкти господарювання - фізичні особи - платники єдиного податку, які в 2015 році отримали доходи понад 5 млн. грн., але не перевищили обсяг доходу 20 млн. грн., не втрачають право застосовувати спрощену систему оподаткування в 2016 році.

Водночас, якщо фізичні особи - підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування протягом 2016 року, отримають доходи обсягом більше 5 млн. грн., такі платники будуть зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому відбулося таке перевищення.

Ставки єдиного податку для платників третьої групи з 01.01.2016 встановлені у таких розмірах:

3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість;

5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

При цьому фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок з доходів, отриманих протягом 2015 року, за ставками, що застосовувались до 01.01.2016 (2 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість, 4 відсотки доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку).

У разі отримання у 2015 році доходу понад 20 млн. грн., до суми перевищення застосовується ставка 15 відсотків (п. 293.8 ст. 293 ПКУ).

При цьому, не відбулося змін у частині реєстрації суб'єктів господарювання платниками спрощеної системи оподаткування. Реєстрація платників єдиного податку здійснюється на підставі:

реєстраційних заяв у паперовому вигляді, поданих до органів ДФС;

електронних копій реєстраційних заяв, виготовлених шляхом сканування, які передаються державним реєстратором до органів ДФС одночасно із відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців»;

реєстраційних заяв, поданих засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

У разі відсутності визначених ПКУ підстав для відмови у реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку, контролюючий орган зобов'язаний протягом двох робочих днів від дати надходження заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування зареєструвати таку особу платником єдиного податку.

У разі відмови у реєстрації платника єдиного податку необхідно надати протягом двох робочих днів з дня подання платником заяви письмову вмотивовану відмову, яка може бути оскаржена суб'єктом господарювання у встановленому порядку.

Видача витягів з реєстру здійснюється безоплатно та за бажанням платників єдиного податку, але не є обов'язковою умовою при реєстрації. З метою постійного забезпечення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб інформацією на єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та власному офіційному веб-порталі ДФС України оприлюднюються щоденно дані з реєстру платників єдиного податку.

До прийняття нормативно-правових актів згідно з внесеними змінами до ПКУ та у разі потреби за зверненням платника контролюючий орган повинен надавати витяг на підставі відповідного запиту, при цьому строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Copyright © 2015 - 2024. All Rights Reserved.