Надрукувати
Категорія: статті
Перегляди: 618

03 березня 2017 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1065 «Про затвердження вимог щодо проведення контролю якості робіт з нового будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг загального користування»

Зокрема, контроль якості робіт з нового будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг загального користування здійснюється з метою забезпечення відповідності виконаних дорожніх робіт проектній документації, вимогам будівельних норм і національних стандартів.

В наведеній Постанові міститься визначення понять: «дорожні консультаційні послуги», «дорожні роботи», «інженер-консультант», «технічний нагляд на автомобільних дорогах загального користування».

Важливо, що особа інженера-консультанта є ключовою виходячи зі змісту Постанови. Інженер-консультант - особа, яка надає дорожні консультаційні послуги з урахуванням умов, визначених у контрактах міжнародної федерації інженерів-консультантів FIDIC, або є міжнародним аудитором.

Так, інженер-консультант є представником замовника, відповідальним за здійснення технічного нагляду на автомобільних дорогах загального користування. Здійснення інженером-консультантом технічного нагляду на автомобільних дорогах загального користування не знімає з органу державного управління автомобільними дорогами загального користування та підрядника відповідальності за якість виконання дорожніх робіт.

Основним завданням інженера-консультанта є забезпечення якісного виконання підрядником дорожніх робіт.

Основними обов’язками інженера-консультанта є:

здійснення контролю за якістю та обсягами виконаних підрядником дорожніх робіт;

разом з представниками підрядника проведення огляду і оцінка виконаних дорожніх робіт, які на наступних етапах їх виконання буде неможливо провести (приховані роботи);

здійснення контролю за дотриманням підрядником затвердженого замовником графіка виконання дорожніх робіт;

проведення нагляду за здійсненням підрядником вхідного та операційного контролю, зокрема перевіряти наявність документів, що засвідчують якість дорожньо-будівельних матеріалів, виробів та конструкцій, які надходять до місця виконання дорожніх робіт (технічних паспортів, сертифікатів відповідності, результатів лабораторних випробувань);

здійснення в рамках технічного нагляду на автомобільних дорогах загального користування суцільного або вибіркового контролю за якістю та обсягами виконаних дорожніх робіт з використанням візуального та інструментальних методів контролю;

здійснення погодження актів приймання виконаних робіт, наданих підрядником, та подання їх замовнику для оплати;

розгляд наданих підрядником пропозицій щодо продовження строків виконання дорожніх робіт, необхідності виконання додаткових робіт;

забезпечення приймання та збереження всіх гарантійних документів і сертифікатів відповідності на всі будівельні матеріали, вироби і конструкції та передачу їх замовнику після закінчення виконання дорожніх робіт;

інформування замовника про припинення або зупинення технічного нагляду на автомобільних дорогах загального користування за якістю виконаних дорожніх робіт у строки, встановлені відповідним договором.

Взаємовідносини замовника, підрядника та інженера-консультанта регулюються договорами між замовником та підрядником і замовником та інженером-консультантом. Договір між замовником та інженером-консультантом укладається за результатами тендера на закупівлю дорожніх консультаційних послуг, проведеного відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі».

Важливо, що у разі невиконання більше одного разу інженером-консультантом своїх обов'язків замовник у письмовій формі інформує його про необхідність усунення порушень та має право відповідно до положень Цивільного та Господарського кодексів України вжити заходів до розірвання договору з інженером-консультантом.

Інженер-консультант повинен відповідати кваліфікаційним вимогам до професій працівників для здійснення технічного нагляду в Україні.