Надрукувати
Категорія: статті
Перегляди: 544

На початку нового року виникли численні суперечки щодо припинення існування податкової міліції та створення нового органу зі схожими функціями.

Вищевказані суперечки були викликані певною неузгодженістю норм Закону України від 21.12.2016 року № 1797 – VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (пункт 134 та розділ ІІ Прикінцеві та перехідні положення).

За наявною інформацією Верховна Рада України найближчим часом усуне протиріччя. Проте, станом на теперішній час Комітет Верховної Ради України у Листі від 12.01.2017 № 04-27/10-1226 виступив з роз’ясненням ситуації щодо «технічної помилки» пов’язаної з ліквідацією податкової міліції.

Пункт 1 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1797 врегульовує питання набрання чинності положень цього Закону. Абзацом третім цього пункту встановлено дату набрання чинності відповідних пунктів розділу І Закону № 1797, які комплексно врегульовують питання діяльності податкової міліції. Зокрема, встановлено, що зміни до пункту 61.3 статті 61, пункту 78.3 статті 78, пункту 344.1 статті 344, а також виключення розділу XVIII2 «Податкова міліція» Податкового кодексу України щодо вказаних правовідносин набирають чинності з дня набрання чинності законом, який визначає правові основи організації та діяльності центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов’язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об’єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України, та інших осіб, з якими цей орган взаємодіє. Тобто, до дня набрання чинності вищевказаним законом, податкова міліція діє у чинному правовому полі, виконує функції, покладені на неї законодавством, та на її діяльність поширюються положення відповідних законодавчих актів.

Наприкінці зазначено, що питання щодо технічного взаємоузгодження вищевказаних норм Закону № 1797 буде вирішуватися відповідно до Регламенту Верховної Ради України