Надрукувати
Категорія: статті
Перегляди: 637

Міністерство соціальної політики України підготувало Листа від 22.06.2016 року № 746/13/84-16 щодо застосування положень постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 року № 413 (про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу)

Пунктом 2 додатка до Постанови Кабінету Міністрів України  встановлено тип повідомлення:

"початкове" - подання інформації про прийняття працівника на роботу;

"скасовуюче" - подається у разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу.

У разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу подається повідомлення типу "скасовуючи" з помилковими даними і одночасно повідомлення типу "початкове" з правильними даними.

Чинним законодавством передбачена відповідальність у вигляді штрафу за порушення трудового законодавства, зокрема, за використання працівників без оформлення трудових відносин, несвоєчасного подання інформації до Державної фіскальної служби чи її територіальних органів про прийнятих на роботу працівників, недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці тощо.

Накладення штрафу за подання уточнюючої інформації про прийнятих працівників до Державної фіскальної служби та її територіальних органів чинним законодавством не передбачено.

Відповідно до частини другої статті 24 Кодексу законів про працю України при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

Іншого законодавством не передбачено.

Постанова була розроблена на виконання статті 24 Кодексу законів про працю України, а отже, вона стосується виключно трудових відносин, коли з працівником укладається трудовий договір.

У випадку виконання робіт на підставі договорів, які мають цивільно-правовий характер, повідомлення до Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу подавати не потрібно.