Надрукувати
Категорія: статті
Перегляди: 583

Набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2016 року № 509 «Про затвердження Порядку визнання Україною міжнародних санкцій відповідно до міжнародних договорів України або рішень міждержавних об'єднань, міжнародних, міжурядових організацій, участь у яких бере Україна, а також іноземних держав щодо замороження активів визначених осіб або обмеження будь-якого доступу до них»

Отже, наведений порядок визначає процедуру визнання Україною міжнародних санкцій відповідно до міжнародних договорів України або рішень міждержавних об'єднань, міжнародних, міжурядових організацій, участь у яких бере Україна, а також іноземних держав щодо замороження активів визначених осіб або обмеження будь-якого доступу до них.

Сам термін "міжнародні санкції" вживається у значенні, наведеному у Законі України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Міжнародні санкції - санкції, які визнаються Україною відповідно до міжнародних договорів України або рішень міждержавних об'єднань, міжнародних, міжурядових організацій, участь у яких бере Україна, а також іноземних держав (у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України) щодо замороження активів визначених осіб або обмеження будь-якого доступу до них.

Кабінет Міністрів України приймає рішення про визнання Україною міжнародних санкцій за поданням МЗС. Підставою для внесення МЗС подання Кабінетові Міністрів України є отримання МЗС від міждержавних об'єднань, міжнародних, міжурядових організацій, участь у яких бере Україна, іноземних держав офіційного документального підтвердження щодо застосування міжнародних санкцій до визначених осіб. МЗС отримує підтвердження через дипломатичні канали. МЗС у місячний строк після отримання підтвердження вносить за погодженням з Мін'юстом, СБУ, Мінфіном, Мінекономрозвитку та Держфінмоніторингом Кабінетові Міністрів України відповідний проект рішення щодо визнання Україною міжнародних санкцій.

МЗС у тижневий строк після прийняття Кабінетом Міністрів України рішення щодо визнання Україною міжнародних санкцій подає до Держфінмоніторингу відповідні відомості (документи). Держфінмоніторинг у свою чергу вносить зазначені відомості (документи) та інформацію до переліку осіб, пов'язаних з провадженням терористичної діяльності або щодо яких застосовано міжнародні санкції.