Надрукувати
Категорія: статті
Перегляди: 585

01 травня 2016 року вступив в дію Закон України від 07.04.2015 року № 289-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів»

Даний Закон був прийнятий з метою створення додаткових заходів захисту прав інвесторів. Задля реалізації вищевказаної мети було внесено зміни до цілої низки нормативно правових актів України.

Так, було внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України, в частині визнання стороною судового процесу  учасника (акціонера) товариства, якому сукупно належить 10 і більше відсотків статутного капіталу (простих акцій) товариства, який подав господарському суду позовну заяву від імені товариства або який подав господарському суду заяву про здійснення представництва позивача.

В Господарському кодексі України викладено в новій редакції статтю щодо управління господарським товариством, зокрема, визначено умови и випадки за яких посадові особи відповідають за збитки, завдані ними господарському товариству.

Внесено окремі доповнення до Цивільного кодексу України, Закону України «Про господарські товариства», Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», Законі України «Про цінні папери та фондовий ринок», Закону України «Про аудиторську діяльність».

Значні зміни торкнулись Закону України «Про акціонерні товариства». Зокрема,  введено визначення поняття «незалежний член наглядової ради (незалежний директор)» та критерії, що ставляться до такої посади. Конкретизовано порядок виплати дивідендів. Доповнено пункти, що стосуються порядку денного річних загальних зборів акціонерів. Введено поняття «проект порядку денного». Змінено право щодо внесення пропозицій до порядку денного загальних зборів. Викладено в новій редакції окремі положення статей, що стосуються голосування на загальних зборах акціонерного товариства та особливостей використання бюлетенів для голосування. Встановлено вимоги до інформації, яку повинен містити протокол про підсумки голосування. Відредаговано порядок скликання позачергових зборів. В новій редакції подано статтю, що стосується обрання членів наглядової ради. Окрему статтю присвячено «правочину, щодо вчинення якого є заінтересованість».