Надрукувати
Категорія: статті
Перегляди: 583

06 січня 2016 року вступила в дію Постанова Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2015 року № 1153 «Про затвердження Порядку ввезення, постачання і цільового використання лікарських засобів, медичних виробів, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість»

Отже, даним Порядком визначено особливості ввезення, постачання і цільового використання лікарських засобів, медичних виробів, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість, які закуповуються на підставі угод (договорів) із спеціалізованими організаціями, що здійснюють закупівлі, перелік яких визначений Законом України «Про здійснення державних закупівель», укладених між Міністерством охорони здоров’я (далі – МОЗ) та відповідною спеціалізованою організацією, що здійснює закупівлі у межах виконання бюджетних програм забезпечення медичних заходів, передбачених державними програмами, та/або комплексних заходів програмного характеру у сфері охорони здоров'я (далі - спеціалізована організація).

Підприємства, установи, організації, які планують ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту лікарських засобів, медичних виробів (далі - імпортери), подають МОЗ не пізніше ніж протягом десяти робочих днів до дня ввезення на паперовому та електронному носії: заяву про видачу довідки, що підтверджує ввезення лікарських засобів та медичних виробів за визначеною в Порядку формою; засвідчену копію зовнішньоекономічного договору (контракту); лист-зобов'язання щодо ввезення таких лікарських засобів, медичних виробів виключно для їх постачання на митній території України; завірені копії сертифікатів якості.

МОЗ протягом п'яти робочих днів з дати отримання вказаних документів, видає імпортеру довідку, що підтверджує ввезення лікарських засобів, медичних виробів. Довідка оформлюється у трьох примірниках, підписується уповноваженою особою МОЗ та скріплюється гербовою печаткою. Один примірник довідки залишається в МОЗ, два примірники видаються імпортеру, один з яких подається органові доходів і зборів під час митного оформлення лікарських засобів, медичних виробів, другий - залишається в імпортера. У разі зміни даних, зазначених у довідці, імпортер звертається із заявою до МОЗ для видачі нової довідки. При цьому раніше видана довідка підлягає анулюванню, про що МОЗ невідкладно інформує орган доходів і зборів. У заяві зазначається, що імпортер звертається у зв'язку із зміною даних, а також номер і дата виданої довідки.

Постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів здійснюється підприємствами, установами, організаціями (далі - постачальники) на виконання відповідних угод (договорів). Постачальник для підтвердження звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання лікарських засобів, медичних виробів на митній території України, здійснених відповідно до угод (договорів), не пізніше ніж протягом п'яти робочих днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, в якому проводилися такі операції, подає МОЗ: заяву про видачу довідки-підтвердження оплати лікарських засобів, медичних виробів; завірені копії: договору; довідки з ЄДРПОУ (для постійного представництва); податкових накладних, виданих постачальником у звітному (податковому) періоді, без урахування податку на додану вартість; копію витягу з реєстру платників податку на додану вартість.

МОЗ протягом п'яти робочих днів з дати отримання документів видає довідку-підтвердження оплати лікарських засобів, медичних виробів. Довідка-підтвердження оформлюється у трьох примірниках, підписується уповноваженою особою МОЗ та скріплюється гербовою печаткою. Один примірник довідки-підтвердження залишається в МОЗ, два примірники видаються постачальникові, один з яких подається органам доходів і зборів, другий - залишається у постачальника. Постачальник подає довідку-підтвердження органу доходів і зборів, в якому перебуває на обліку як платник податків, не пізніше ніж через десять робочих днів після настання останнього дня строку подання податкової декларації з податку на додану вартість за відповідний звітний (податковий) період.

Перелік лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються на підставі угод щодо закупівлі із спеціалізованими організаціями, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість, визначається Кабінетом Міністрів України.