Надрукувати
Категорія: статті
Перегляди: 720

03 грудня 2015 року набрав чинності Закон України від 03.11.2015 року № 743-VIII «Про запобігання впливу корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань»

Виходячи зі змісту, цей Закон спрямований на запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень та порушень, пов'язаних з корупцією (далі - корупційних правопорушень) у сфері спорту, визначає засади, особливості суб'єктів і заходів запобігання та виявлення зазначених порушень і усунення їх наслідків, а також відповідальність за них.

Керуючись статтею 6 Закону спортивні змагання повинні відбуватися за правилами чесної гри. Правила чесної гри (Fair Play) - це загальновизнані у спортивному товаристві морально-етичні зобов'язання спортсменів, осіб допоміжного спортивного персоналу, які беруть безпосередню участь у спортивному змаганні, посадових осіб у сфері спорту строго дотримуватися правил змагань, не допускати заборонених прийомів і методів боротьби, грубощів, шахрайства, інших протиправних діянь як засобів досягнення спортивних результатів.

За підсумками кожного офіційного спортивного змагання мають бути в установленому порядку визначені його результати.

Стаття 8 Закону дає визначення поняття «протиправний вплив на результати офіційного спортивного змагання» - це маніпулювання спортивним змаганням, тобто умисне вчинення корупційного правопорушення, спрямованого на некоректні зміни ходу спортивного змагання чи його результату шляхом повного або часткового виключення непередбачуваного характеру змагань і досягнення наперед визначеного їх наслідку, з метою отримання будь-якої неправомірної переваги для себе або для інших.

Корупційним правопорушенням, що впливає на результати офіційних спортивних змагань, є вчинення хоча б одного з таких діянь: підкуп спортсменів, осіб допоміжного спортивного персоналу; отримання спортсменами, особами допоміжного спортивного персоналу грошей, іншого майна.

Спортсменам, особам допоміжного спортивного персоналу, які беруть участь у спортивному змаганні, посадовим особам у сфері спорту забороняється розміщувати ставки на спорт щодо результатів офіційного спортивного змагання, в якому вони або їхня команда беруть участь.

Суб'єктами протидії корупційним правопорушенням, що впливають на результати офіційних спортивних змагань, є: спеціально уповноважені суб'єкти, визначені Законом України «Про запобігання корупції»; центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування і реалізують державну політику у сфері фізичної культури і спорту, їхні керівники; спортивні федерації, Національний олімпійський комітет України, Спортивний комітет України, інші спортивні організації.

За наявності підстав вважати, що офіційне спортивне змагання проведено чи буде проведене з порушенням правил чесної гри і корупційним впливом на його результати, зокрема шляхом проведення договірного поєдинку, суб'єкти протидії корупційним правопорушенням, до компетенції яких належать питання спортивної етики, здійснюють перевірку обставин такого змагання.

Умисне вчинення корупційного правопорушення, спрямоване на некоректні зміни ходу офіційного спортивного змагання чи його результату, порушення заборони розміщувати ставки на спорт, а також невиконання вимог законодавства щодо запобігання цим порушенням тягне встановлену законом кримінальну, адміністративну, цивільно-правову та дисциплінарну відповідальність винних осіб.

У зв’язку з набранням чинності даним Законом доповнено відповідно: КУпАП (стаття 172 9-1. Порушення заборони розміщення ставок на спорт, пов'язаних з маніпулюванням офіційним спортивним змаганням – мінімальне покарання: штраф від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією грошей, одержаних внаслідок адміністративного правопорушення) та ККУ (стаття 369 3. Протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань – мінімальне покарання: штраф від двохсот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від одного до трьох років, або позбавлення волі на строк до трьох років, із спеціальною конфіскацією).