На початку нового року виникли численні суперечки щодо припинення існування податкової міліції та створення нового органу зі схожими функціями.

Вищевказані суперечки були викликані певною неузгодженістю норм Закону України від 21.12.2016 року № 1797 – VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (пункт 134 та розділ ІІ Прикінцеві та перехідні положення).

За наявною інформацією Верховна Рада України найближчим часом усуне протиріччя. Проте, станом на теперішній час Комітет Верховної Ради України у Листі від 12.01.2017 № 04-27/10-1226 виступив з роз’ясненням ситуації щодо «технічної помилки» пов’язаної з ліквідацією податкової міліції.

Пункт 1 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1797 врегульовує питання набрання чинності положень цього Закону. Абзацом третім цього пункту встановлено дату набрання чинності відповідних пунктів розділу І Закону № 1797, які комплексно врегульовують питання діяльності податкової міліції. Зокрема, встановлено, що зміни до пункту 61.3 статті 61, пункту 78.3 статті 78, пункту 344.1 статті 344, а також виключення розділу XVIII2 «Податкова міліція» Податкового кодексу України щодо вказаних правовідносин набирають чинності з дня набрання чинності законом, який визначає правові основи організації та діяльності центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов’язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об’єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України, та інших осіб, з якими цей орган взаємодіє. Тобто, до дня набрання чинності вищевказаним законом, податкова міліція діє у чинному правовому полі, виконує функції, покладені на неї законодавством, та на її діяльність поширюються положення відповідних законодавчих актів.

Наприкінці зазначено, що питання щодо технічного взаємоузгодження вищевказаних норм Закону № 1797 буде вирішуватися відповідно до Регламенту Верховної Ради України

 

 

 

Copyright © 2015 - 2024. All Rights Reserved.